Wat is Het Nieuwe Rijden?

Het Nieuwe Rijden

HNR is tegenwoordig bij een breed publiek bekend (www.hetnieuwerijden.nl). HNR is een meerjarenprogramma dat automobilisten, beroepschauffeurs en wagenparkbeheerders aan wil zetten tot een energie-efficiënter aankoop- en rijgedrag.

Sinds 2001 kan men zich laten opleiden tot trainer Het Nieuwe Rijden. HNR-trainers kunnen rijbewijsbezitters trainen in de rijstijl van Het Nieuwe Rijden. In 2008 is de opleiding vrijgegeven en is de certificering in handen gegeven van het IBKI. Daarmee is tevens een koppeling tussen de HNR- en de WRM-certificering ontstaan. De nieuw te certificeren trainer moet namelijk een geldig WRM-certificaat hebben om het examen te mogen afleggen. De HNR-bevoegdheidspas is echter niet wettelijk geregeld en wordt daarom ook niet toegevoegd aan een bestaande WRM-bevoegdheidspas.

Een bevoegdheidspasje is 5 jaar geldig is. Door hercertificering (alleen theorietoets) kan deze geldigheid met 5 jaar worden verlengd. Men kan ook hercertificeren met een maximaal 5 jaar verlopen certificaat.

Er zijn drie handboeken ‘Het Nieuwe Rijden’ beschikbaar

  • Het Nieuwe Rijden voor personenauto’s
  • Het Nieuwe Rijden voor vrachtauto’s
  • Het Nieuwe Rijden voor bussen en touringcars

 

HNR personenauto HNR bedrijfsauto HNR touringcar/ bus

Deze handboeken zijn te bestellen bij VekaBest en kosten € 15,– per stuk.

N.B. Deze handboeken geven zinvolle informatie, maar dekken niet alle examenleerdoelen. Uw opleider moet bij uw training voor het examen uitgaan van het Rapport HNR-trainerexamen.