Wat wordt er van mij verwacht tijdens het examen?

Het examen

Het examen is gebaseerd op de dagelijkse praktijk van een scootertechnicus. Daarom zijn er ook geen proefexamens beschikbaar of nodig. Het examen bestaat uit de volgende drie technische werkorders:

  • Kerntaak 1 – Voert reparatie uit (60 minuten)
  • Kerntaak 2 – Voert klein en groot onderhoud uit (60 minuten)
  • Kerntaak 3 – Maakt scooters afleveringsklaar en monteert accessoires (60 minuten)

 

Beoordeling

Na afronding van bovenstaande onderdelen houdt de beoordelaar een eindgesprek
(10 minuten) met de deelnemer. Bij een positief resultaat ontvangt de deelnemer een certificaat en kan daarmee praktisch vakmanschap aantonen en zich zo inzetbaar maken binnen het bedrijf of nieuwe carrièrekansen creëren.

 

Mogelijkheid Herexamen

Wanneer een deelnemer één of meerdere kerntaken onvoldoende heeft uitgevoerd, kan binnen een jaar voor deze delen een herexamen worden afgelegd. Indien niet alle delen binnen een jaar met een voldoende resultaat worden afgelegd, vervallen de resultaten van de eerder behaalde kerntaken. Wel krijgt de deelnemer per onderdeel een resultatenlijst waaruit blijkt hoe hij die kerntaak heeft afgerond.

 

Toelichting kerntaken

Kerntaak 1: Voert reparatie uit
De kandidaat voert een reparatie uit aan een scooter op basis van een werkorder (totaal 60 minuten).

Kerntaak 2: Voert klein en groot onderhoud uit
De deelnemer ontvangt een werkorder en voert klein en groot onderhoud uit zoals beschreven op de order (totaal 60 minuten).

Kerntaak 3: Maakt scooters afleveringsklaar en monteert accessoires
De deelnemer maakt een scooter volgens een werkorder afleveringsklaar en hij monteert een accessoire. (totaal 60 minuten).

Na afronding van bovenstaande onderdelen houdt de beoordelaar een eindgesprek (10 minuten) met de deelnemer. Bij een positief resultaat ontvangt de deelnemer een certificaat en kan daarmee praktisch vakmanschap aantonen en zich zo inzetbaar maken binnen het bedrijf of nieuwe carrièrekansen creëren.