Veelgestelde vragen Corona (APK)

 

In de onderstaande lijst vindt u antwoorden op mogelijke vragen die bij u leven naar aanleiding van de maatregelen die IBKI heeft getroffen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Onderstaande vragen en antwoorden zullen regelmatig worden bijgewerkt. Houd er rekening mee dat antwoorden ook kunnen wijzigen door nieuwe maatregelen of inzichten.

 

Vraag Antwoord
Algemeen:
Tot wanneer zijn de examens uitgesteld? Vanaf 25 mei zal IBKI haar APK-examens, in aangepaste vorm, weer gaan afnemen. Houd vooral de startpagina van de IBKI-site in de gaten voor de actuele ontwikkelingen.
Mijn examen is geannuleerd. Nu wil ik in Mijn IBKI een vervangend examen boeken, maar ik zie op een korte termijn niets staan. Is alles al volgeboekt? Vanaf 25 mei zal IBKI haar APK-examens, in aangepaste vorm, weer gaan afnemen. Om te voorkomen dat geplande examens steeds geannuleerd moeten worden, is IBKI terughoudend met het (bij)plannen van nieuwe evenementen.
Ik kan geen examen boeken voor Keurmeester Zware Voertuigen, Bevoegdheidsverlenging Zware Voertuigen of -Aanhangwagens voor 15 juni 2020. Waarom is dat? De examencapaciteit bij IBKI is door de corona-maatregelen sterk beperkt. IBKI geeft tot 15 juni 2020 voorrang aan diplomakandidaten voor het MBO.
Kan IBKI besluiten de periode waarin geen examens worden afgenomen, te verlengen? Dat is altijd mogelijk als de ontwikkelingen en vooral de overheidsmaatregelen daartoe aanleiding geven.
Wat gebeurt er wanneer mijn bevoegdheid verloopt doordat IBKI het examen heeft uitgesteld? Wanneer door de corona-maatregelen een bevoegdheid dreigt te verlopen, zal IBKI de APK-bevoegdheid eenmalig met vier maanden verlengen. Dat geldt ook wanneer de ‘inactieve’ bevoegdheid (na 4 jaar) dreigt te verlopen. Deze verlenging gebeurt niet automatisch, de keurmeester moet contact opnemen met IBKI.
Mijn bevoegdheid is al een keer met 4 maanden verlengd door IBKI. Kan/mag zij dit een 2e keer doen? In samenspraak met de RDW is afgesproken dat aan keurmeesters, bij wie IBKI de bevoegdheid met 4 maanden heeft verlengd, voorrang wordt verleend om het examen bevoegdheid te kunnen afleggen. IBKI zal de betreffende keurmeesters, welke al geboekt staan op een examen, benaderen. Een tweede verlenging is daardoor voor hen niet nodig. APK-Keurmeesters welke nog geen examen hebben geboekt zijn zelf verantwoordelijk voor het tijdig afleggen van het examen bevoegdheid, IBKI zal hiervoor voldoende examens openzetten.
Zijn er kosten verbonden aan het verzetten van een examen? Nee, hier zijn voor u geen examenkosten aan verbonden.
Door annulering van mijn examen Keurmeester verloopt de geldigheidstermijn van mijn VOG. Moet ik nu een nieuwe VOG aanvragen? Wanneer door de corona-maatregelen uw VOG verloopt en u hierdoor niet meer voldoet aan de toelatingseisen van het examen Keurmeester, zal IBKI zonodig de geldigheidstermijn verlengen.