Rijinstructie

Als u rijinstructeur wilt worden, moet u bij IBKI slagen voor het WRM-examen cat. B (personenauto), het basiscertificaat. Daarna kunt u voor andere rijbewijscategorieën een aanvullend WRM-certificaat halen. Let op: de WRM-examens zijn veranderd per 1 april 2020. De IBKI-site is hierop aangepast op 30/31 maart. Voor een overzicht van de veranderingen: zie nieuwsbrieven 1 t/m 6 bij WRM onderaan deze pagina (klik op ‘Ga naar archief’, en zoek datum 18 december 2019).  

Vraag & Antwoord video over de verplichte VOG bij verlenging/aanvraag WRM pas

Sinds april 2020 is de WRM wetgeving veranderd! Veel zaken zijn hetzelfde gebleven, sommige zijn veranderd en een aantal zijn nieuw. Nieuw is bijvoorbeeld het verplicht inleveren van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) bij de verlenging/aanvraag van de WRM pas. Bij IBKI krijgen we hier veel vragen over. Dat vraagt om een goede uitleg, daarom geeft Herme Bruin, directeur Innovam/IBKI, in deze video kort antwoord op deze vragen. Meer informatie omtrent het inleveren van de VOG is ook terug te vinden op deze pagina!  

VOG nodig!

VOG verplicht als u reeds rijinstructeur bent:
Als bevoegde rijinstructeur moet u theoretische bijscholing en praktische bijscholing volgen én een geldige originele VOG aanleveren om uw WRM-bevoegdheidspas met 5 jaar te verlengen. Uw VOG moet dan bij IBKI binnen zijn vóór uw WRM-pas verloopt. Normaal duurt een VOG-aanvraag maximaal 4 weken. Als uw VOG te laat komt, verlengt IBKI uw pas niet en verloopt uw bevoegdheid. U kunt uw bevoegdheid dan alleen terugkrijgen door het volgen van het vernieuwde herintrederstraject. Dit is een examentraject, geen verlenging.

IBKI kijkt voor de VOG-geldigheid naar de verloopdatum op uw WRM-pas. Op het moment van die verloopdatum mag uw VOG maximaal 6 maanden oud zijn. Het gaat er dus niet om dat uw VOG maximaal 6 maanden oud is op de inleverdatum bij IBKI!

IBKI adviseert u de VOG niet eerder dan 6 maanden vóór uw pas verloopt aan te vragen! U bent dan altijd op tijd! Niet eerder, want de VOG mag immers maximaal 6 maanden oud zijn op de pas-verloopdatum.

VOG verplicht als u instructeur wilt worden:
Als rijinstructeur in opleiding moet u een geldige originele VOG aanleveren om uw WRM-stagepas te krijgen.

Hoe vraag ik mijn VOG aan?
IBKI adviseert uw VOG digitaal aan te vragen via onderstaande knop.

LET OP: Klik bij ‘Aanvraag voor’ op WRM rijinstructie! U weet dan zeker dat u de juiste VOG heeft aangevraagd.Waar moet ik mijn VOG inleveren?
Ondanks het feit dat u de VOG-aanvraag via de site van IBKI heeft gedaan, stuurt Justis de VOG rechtstreeks naar u en niet naar IBKI. Na ontvangst van de VOG moet u de VOG zelf alsnog opsturen naar IBKI. IBKI adviseert de VOG u aangetekend te sturen naar:

IBKI. T.a.v. WRM Afdeling, Structuurbaan 2, 3439 MB Nieuwegein.
U mag de VOG natuurlijk ook persoonlijk in Nieuwegein afgeven. U moet zich dan melden bij de balie waarna een medewerker van team- WRM de VOG in ontvangst zal nemen.

Na ontvangst van uw VOG, stuurt IBKI altijd een bevestiging per mail. Zorg er dus voor dat het juiste mailadres bij IBKI bekend is. Als IBKI uw VOG heeft verwerkt, kunt u dit zien als u inlogt op onze site www.ibki.nl.

Als u de bevestigingsmail niet ontvangen heeft of als u merkt dat de verwerking van de VOG lang duurt, moet u vóór de verloopdatum van uw pas, zelf contact opnemen met IBKI.

Wilt u, uw VOG retour ontvangen, vermeld dit dan even bij uw inzending, dan sturen wij deze aan u retour.

Wilt u de VOG aanvragen via de Gemeente?
U mag de VOG-aanvraag via de Gemeente laten lopen. IBKI adviseert u dit niet te doen omdat het duurder is. Bovendien bestaat de kans dat u een verkeerde VOG aanvraagt.

Indien u desondanks toch besluit de aanvraag via de Gemeente te laten verlopen moet u controleren dat Justis een VOG afgeeft op basis van de onderstaande functieaspecten:

01 Informatie:

(11) Bevoegdheid hebben tot het raadplegen en/of bewerken van systemen.

02 Geld:

(21) Met contante en/of girale gelden en/of (digitale) waardepapieren omgaan en

(22) budgetbevoegdheid hebben

04 Diensten:

(41) Het verlenen van diensten (advies, beveiliging, schoonmaak, catering, onderhoud, etc.).

05 Zakelijke transacties:

(53) Beslissen over offertes (het voeren van onderhandelingen en het afsluiten van contracten) en het doen van aanbestedingen.

06 Proces:

(61) Het onderhouden/ombouwen/bedienen van (productie)machines en/of apparaten, voertuigen en/of luchtvaartuigen en

(63) (Rijdend) vervoer waarbij personen worden vervoerd.

08 Personen:

(84) Belast zijn met de zorg voor minderjarigen.

Indien u een VOG aanvraagt op basis van andere dan de hierboven genoemde functieaspecten, zal IBKI deze niet verwerken. IBKI zal dit door middel van een mail laten weten.  

WRMGa naar archief

Meerijden met tussentijdse toets of rijexamen bij CBR voor aspirant-rijinstructeurs weer verplicht!

Vanaf 1 augustus a.s. is het meerijden met een tussentijdse toets of een rijexamen bij CBR weer verplicht voor aankomende rijinstructeurs. Alle person...Lees verder

IBKI biedt door COVID-19 onder voorwaarden coulance

IBKI neemt met instemming van het ministerie de volgende maatregelen: De verplichting voor stagiair(e)s om tenminste één keer tijdens de stage bij ...Lees verder

Locaties en planning praktijkbegeleiding en stagebeoordeling

IBKI kwam voor de uitbraak van het COVID-19 virus voor het afnemen van een praktijkbegeleiding of stagebeoordeling naar de kandidaat toe. IBKI is er a...Lees verder

Nieuwe WRM-bijscholingsonderwerpen 2020-2023 (aanvulling)

Rijinstructeurs moeten zes dagdelen per vijf jaar theoriebijscholing volgen om hun WRM-certificaat geldig te houden, waarvan één over wet- en regelg...Lees verder