Rijinstructie

Als u rijinstructeur wilt worden, moet u bij IBKI slagen voor het WRM-examen categorie B (personenauto), het basiscertificaat (of eventueel categorie T (landbouwvoertuigen)). Daarna kunt u voor andere voertuigcategorieën een aanvullend WRM-certificaat halen.

IBKI is gestopt met het aanbieden van 'individuele examens'. Klik hier voor aanvullende informatie.


Alle aanmeldformulieren

VOG nodig!


VOG verplicht als u reeds rijinstructeur bent:

Als bevoegde rijinstructeur moet u theoretische bijscholing en praktische bijscholing volgen én een geldige originele VOG aanleveren om uw WRM-bevoegdheidspas met 5 jaar te verlengen. Uw VOG moet dan bij IBKI binnen zijn vóór uw WRM-pas verloopt. Normaal duurt een VOG-aanvraag maximaal 4 weken. Als uw VOG te laat komt, verlengt IBKI uw pas niet en verloopt uw bevoegdheid. U kunt uw bevoegdheid dan alleen terugkrijgen door het volgen van het vernieuwde herintrederstraject. Dit is een examentraject, geen verlenging.

IBKI kijkt voor de VOG-geldigheid naar de verloopdatum op uw WRM-pas. Op het moment van die verloopdatum mag uw VOG maximaal 6 maanden oud zijn. Het gaat er dus niet om dat uw VOG maximaal 6 maanden oud is op de inleverdatum bij IBKI!

IBKI adviseert u de VOG niet eerder dan 6 maanden vóór uw pas verloopt aan te vragen! U bent dan altijd op tijd! Niet eerder, want de VOG mag immers maximaal 6 maanden oud zijn op de pas-verloopdatum.

VOG verplicht als u instructeur wilt worden:

Als rijinstructeur in opleiding moet u een geldige originele VOG aanleveren om uw WRM-stagepas te krijgen.

Hoe vraag ik mijn VOG aan?

IBKI adviseert uw VOG digitaal aan te vragen via onderstaande knop. Er opent een aanvraaginstructie over hoe u de VOG bij Justis aanvraagt. U volgt de instructie en betaalt via iDeal. U ontvangt de VOG thuis en levert deze daarna bij IBKI aan.

LET OP: Klik bij ‘Aanvraag voor’ op WRM rijinstructie! U weet dan zeker dat u de juiste VOG heeft aangevraagd.Waar moet ik mijn VOG inleveren?

Justis stuurt de VOG rechtstreeks naar u en niet naar IBKI. Na ontvangst van de VOG moet u de VOG zelf opsturen naar IBKI. IBKI adviseert de VOG aangetekend te sturen naar:

IBKI. T.a.v. WRM Afdeling, Structuurbaan 2, 3439 MB Nieuwegein.

U mag de VOG natuurlijk ook persoonlijk in Nieuwegein afgeven. U moet zich dan melden bij de balie waarna een medewerker van team- WRM de VOG in ontvangst zal nemen.
Na ontvangst van uw VOG, stuurt IBKI altijd een bevestiging per mail. Zorg er dus voor dat het juiste mailadres bij IBKI bekend is. Als IBKI uw VOG heeft verwerkt, kunt u dit zien als u inlogt op onze site www.ibki.nl.
Als u de bevestigingsmail niet ontvangen heeft of als u merkt dat de verwerking van de VOG lang duurt, moet u vóór de verloopdatum van uw pas, zelf contact opnemen met IBKI.
Wilt u uw VOG retour ontvangen, vermeld dit dan even bij uw inzending, dan sturen wij deze aan u retour.

Wilt u de VOG aanvragen via de Gemeente?

U mag de VOG-aanvraag via de Gemeente laten lopen. IBKI adviseert u dit niet te doen omdat het duurder is. Bovendien bestaat de kans dat u een verkeerde VOG aanvraagt.
Indien u desondanks toch besluit de aanvraag via de Gemeente te laten verlopen moet u controleren dat Justis een VOG afgeeft op basis van de onderstaande functieaspecten:

01 Informatie:
(11) Bevoegdheid hebben tot het raadplegen en/of bewerken van systemen.

02 Geld:
(21) Met contante en/of girale gelden en/of (digitale) waardepapieren omgaan en
(22) budgetbevoegdheid hebben

04 Diensten:
(41) Het verlenen van diensten (advies, beveiliging, schoonmaak, catering, onderhoud, etc.).

05 Zakelijke transacties:
(53) Beslissen over offertes (het voeren van onderhandelingen en het afsluiten van contracten) en het doen van aanbestedingen.

06 Proces:
(61) Het onderhouden/ombouwen/bedienen van (productie)machines en/of apparaten, voertuigen en/of luchtvaartuigen en
(63) (Rijdend) vervoer waarbij personen worden vervoerd.

08 Personen:
(84) Belast zijn met de zorg voor minderjarigen.

Indien u een VOG aanvraagt op basis van andere dan de hierboven genoemde functieaspecten, zal IBKI deze niet verwerken. IBKI zal dit door middel van een mail laten weten.

WRMGa naar archief

Stagelopen? Raadpleeg de website van IBKI

Om in het bezit te komen van een WRM-certificaat moet in bijna alle gevallen stage worden gelopen. Om de verplichte stage zo soepel mogelijk te laten ...Lees verder

Aanleveren VOG nogmaals verduidelijkt

Dat (aankomend) rijinstructeurs een VOG moeten aanleveren bij IBKI is zo langzamerhand bekend. Wanneer en hoe die VOG dan moet worden aangevraagd en i...Lees verder

IBKI zet grote stap in digitalisering WRM-examens

Met ingang van 01 oktober jl. heeft IBKI een grote stap gezet in de digitalisering van de examens voor rijinstructeurs. De uitslag van de examens Fase...Lees verder

Wijzigen kandidaat van een reeds geboekte praktijkbegeleiding of stagebeoordeling

Is het mogelijk de kandidaat van een reeds geboekte praktijkbegeleiding of stagebeoordeling te wijzigen? Ja, onder bepaalde voorwaarden is dat mogelij...Lees verder