Hoe word ik beoordeeld in fase 1?

 

Theorie-examen

U hebt voor de theorietoetsen een voldoende (het cijfer 6) als u 18 vragen goed hebt. U krijgt na een examen altijd een resultatenlijst, met per vraagrubriek (onderwerp) twee cijfers:

  • (1) hoeveel van de vragen in die vraagrubriek u hebt beantwoord, en
  • (2) hoeveel u daarvan goed hebt beantwoord.

Het resultaat van de theorietoets van fase 1 is 12 maanden geldig, u mag onbeperkt herkansen.

 

Praktijkexamen

Tijdens de praktijkrit beoordeelt de examinator u op verantwoord rijden als bestuurder.
Daarnaast moet u tijdens de rit twee verkeerssituaties (ook wel: conflictpunten) hardop denkend oplossen. We noemen dit verwoorden van de taakprocessen.

De examinator schrijft de beoordelingen in een protocol. In het bijbehorende scorevoorschrift staat wanneer u bent geslaagd. Dit scorevoorschrift is ook beoordelingsrichtlijn voor de examinator. Beide documenten kunt u vinden op de pagina “Examendocumenten theorie- en praktijkexamens”.

Elke bijzondere verrichting krijgt een afzonderlijke waardering. Voor een voldoende resultaat moeten drie van de vier bijzondere verrichtingen voldoende zijn. U mag maximaal één bijzondere verrichting één keer herkansen.
Bij de examendocumenten staat een notitie met normen voor de uitvoering van de bijzondere verrichtingen. U kunt daar lezen wanneer u bijvoorbeeld het achteruitrijden van een bocht goed hebt uitgevoerd. IBKI baseert zich daarbij op de Rijprocedure C.
Die Rijprocedure is niet alleen voor de bijzondere verrichtingen, maar in de gehele praktijkrit een richtlijn voor de examinator en dus ook voor u. Bestudeer deze dus goed!

Bij een voldoende voor de bijzondere verrichtingen levert dit vrijstelling op bij een herkansing voor de Praktijkrit. Zakt u daarna weer, dan moet u de volledige Praktijkrit opnieuw doen, inclusief de bijzondere verrichtingen.

Het resultaat van de praktijkrit is 12 maanden geldig, u mag onbeperkt herkansen.