Hoe word ik beoordeeld in fase 1 en 2?

Theorie-examens

U hebt voor de drie theorietoetsen in Fase 1 en 2 een voldoende (het cijfer 6) als u 42 vragen goed hebt. U krijgt na een examen altijd een resultatenlijst, met per vraagrubriek (onderwerp) twee cijfers:

  • (1) hoeveel van de vragen in die vraagrubriek u hebt beantwoord, en
  • (2) hoeveel u daarvan goed hebt beantwoord.

Het resultaat van de theorietoetsen van fase 1 en 2 is 12 maanden geldig. U mag onbeperkt herkansen.

 

Praktijkexamen

Tijdens de praktijkrit beoordeelt de examinator u op verantwoord rijden als bestuurder. U moet daarnaast tijdens de praktijkrit twee verkeerssituaties (ook wel: conflictpunten) hardop denkend oplossen. We noemen dit verwoorden van de taakprocessen.

De examinator schrijft de beoordelingen in een protocol. In het bijbehorende scorevoorschrift staat wanneer u bent geslaagd. Dit scorevoorschrift is ook de beoordelingsrichtlijn voor de examinator. Beide documenten kunt u vinden op de pagina Examendocumenten praktijk. IBKI baseert zich bij de beoordeling op de Rijprocedure B uit 2013. Deze is te downloaden vanaf de site van het CBR en ook verkrijgbaar bij Uitgeverij VERJO. Die Rijprocedure is voor de gehele praktijkrit een richtlijn voor de examinator en dus ook voor u.

 

Bijzondere verrichtingen

Onderdeel van de praktijkrit is ook het uitvoeren van vier van de acht bijzondere verrichtingen. Bij de examendocumenten staat een notitie met normen voor de uitvoering. Hierin staat bijvoorbeeld wanneer u het parkeren in een aangewezen parkeervak goed hebt gedaan. De bijzondere verrichtingen krijgen een afzonderlijke waardering.

Bij een voldoende voor de bijzondere verrichtingen levert dit vrijstelling op bij een herkansing voor de Praktijkrit. Zakt u daarna weer, dan moet u de volledige Praktijkrit opnieuw doen, inclusief de bijzondere verrichtingen. U mag onbeperkt herkansen.

Het resultaat van de praktijkrit van Fase 1 is 12 maanden geldig.