Hoe ziet het examen certificaat B eruit?

 

Het WRM-examen B bestaat uit fase 1, 2 en 3, waarin vijf examenonderdelen zitten. U mag de volgorde van uw examenonderdelen van fase 1 en 2 zelf kiezen. U hoeft dus ook niet fase 1 vóór fase 2 te doen. Het stagedeel in Fase 3 kunt u pas doen als u Fase 1 en 2 met goed gevolg hebt afgerond.

Alle examens van Fase 1 en 2 zijn mogelijk bij de hoofdvestiging van IBKI in Nieuwegein of bij de IBKI-vestiging Zwolle.

Daarnaast kunt u in Helmond de theorie-examens 1.a, 2a en 2.b doen. De praktijkrit examenonderdeel 1.b is ook mogelijk op de locaties:

  • Best Western Zaan Inn, Grenehout 22, 1507 EB ZAANDAM
  • Sportsplanet/VTC Best, De Maas 6, 5684 PL BEST
  • Postillion Hotel Dordrecht, Rijksstraatweg 30, 3316 EH DORDRECHT

 

Fase 1: Competente verkeersdeelname

(1) Examenonderdeel 1.a Theorietoets Theorie van de rijtaak: een computerexamen van 60 meerkeuzevragen. Duur: maximaal 90 minuten.

(2) Examenonderdeel 1.b Praktijkrit eigen rijvaardigheid: u rijdt in een personenauto zelfstandig een route. Duur: 75 minuten (60 minuten rijden).

Het resultaat van de theorietoets en de praktijkrit is 12 maanden geldig.

 

Fase 2: Didactische voorwaarden

(3) Examenonderdeel 2.a Theorietoets Lesvoorbereiding: een computerexamen van 60 meerkeuzevragen. Duur: maximaal 90 minuten.

(4) Examenonderdeel 2.b Theorietoets Lesuitvoering en beoordelen: een computerexamen van 60 meerkeuzevragen. Duur: maximaal 90 minuten.

Het resultaat van de theorietoetsen is 12 maanden geldig.

 

Fase 3: Stage en stagebeoordeling

Bij een voldoende voor de volledige fase 1 en 2 krijgt u een WRM-STAGEPAS met een geldigheid van 12 maanden. Met uw stagepas loopt u stage bij een rijschool en rijdt u één keer mee bij een CBR-examen (tussentijdse toets of praktijkexamen). Na een afgeronde stage volgt:

(5) Examenonderdeel 3.a Stagebeoordeling: het geven van een rijles. Duur: minimaal 50 minuten, maximaal 80 minuten. Dit gebeurt op een locatie die u zelf mag bepalen. Zie hiervoor verder de ‘Richtlijnen Stagebeoordeling

N.B. 4 van de 5 verplichte passieve stage-uren mag u meerijden vóór u een stagepas hebt, dus in fase 1 of 2 (geldt niet voor het meerijden bij het CBR).