Waaraan moet ik voldoen om mij in te schrijven voor het examen categorie B?

 

Als u zich inschrijft voor uw eerste examenonderdeel moet u aan drie eisen voldoen.

 

1. Schooldiploma

U moet een schooldiploma hebben op minimaal het niveau VMBO theoretische of gemengde leerweg.
Een vergelijkbaar Nederlands of buitenlands diploma is toegestaan. Een deskundige instantie moet dat wel eerst beoordelen. Meer informatie hierover vindt u in het artikel 14 van hetĀ algemeen deel van het examenreglement. Meestal laat uw (toekomstige) opleider dit doen.

Let op: IBKI moet uw originele schooldiploma zien. U kunt het origineel of een gewaarmerkte kopie sturen naar IBKI, Postbus 2360, 3430 DV, Nieuwegein, het beveiligde PDF vanuit DUO mailen naar info@ibki.nl of langskomen met het originele diploma op Structuurbaan 2 in Nieuwegein.
Een gewaarmerkte kopie is een kopie met stempel en handtekening, als bewijs dat de kopie hetzelfde is als het origineel. U kunt hiervoor naar uw oude school, een notaris of (soms) het gemeentehuis.

Geschiktheidstest
Als u niet het juiste diploma hebt, kunt u bij IBKI een Geschiktheidstest doen. Voor meer informatie over de geschiktheidstest gaat u naar pagina ‘Wat is de Geschiktheidstest?’
Bij een voldoende voor de Geschiktheidstest mag u zich inschrijven voor het examen certificaat B.

 

2. 18 jaar

U moet minimaal 18 jaar zijn.

 

3. Rijbewijs B

U moet een geldig rijbewijs B hebben. Een rijbewijs met een beperkingcode 100, 101 of 105 is niet toegestaan. Hiermee mag u namelijk geen rijinstructie geven.

Om u aan te melden voor uw eerste onderdeel van het B-examen gaat u naar ‘Mijn IBKI‘.