Waaraan moet ik voldoen om mij in te schrijven voor het examen categorie B?

 

Om mee te mogen doen aan het examen moet u aan twee eisen voldoen. Dit geldt al op het moment dat u zich voor het eerst inschrijft.

 

1. Schooldiploma

U moet een schooldiploma hebben op minimaal het niveau MAVO, VMBO, LBO of VBO. Een vergelijkbaar buitenlands diploma is toegestaan. Een deskundige instantie moet het wel eerst beoordelen.  Meer informatie hierover vindt u in het artikel 14 van het algemeen deel van het examenreglement. Meestal laat uw (toekomstige) opleider dit doen.

 

Let op: IBKI moet uw schooldiploma zien. U kunt het origineel of een gewaarmerkte kopie sturen naar IBKI, Postbus 2360, 3430 DV, Nieuwegein.
Een gewaarmerkte kopie is een kopie met stempel en handtekening, als bewijs dat de kopie hetzelfde is als het origineel. U kunt hiervoor naar uw oude school, een notaris of (soms) het gemeentehuis.

U mag ook langskomen met het originele diploma op Structuurbaan 2 in Nieuwegein.

 

Geschiktheidstest
Als u niet het juiste diploma hebt, kunt u bij IBKI een Geschiktheidstest doen. Voor meer informatie over de geschiktheidstest gaat u naar pagina ‘Wat is de Geschiktheidstest?’
Bij een voldoende voor de Geschiktheidstest mag u zich inschrijven voor het examen certificaat B.

 

2. Rijbewijs B

Op het moment dat u zich inschrijft, moet u minimaal 18 jaar zijn en een geldig rijbewijs B hebben.

 

N.B: Een rijbewijs met een beperkingcode 100, 101 of 105 is niet toegestaan. Hiermee mag u namelijk geen rijinstructie geven.

Om u aan te melden voor uw eerste B-examen gaat u naar ‘Mijn IBKI‘.