Wetswijzigingen rondom landbouwtrekkers

14 december 2020

In 2021 verandert er naar verwachting het een en ander in de wetgeving rondom landbouwtrekkers. Vanaf 1 januari 2021 gaat de maximumsnelheid omhoog van 25km/uur naar 40km/uur. Daarnaast komt er vanaf mei 2021 een registratie- en kentekenplicht voor landbouwtrekkers evenals een APK-plicht voor bepaalde categorieën tractoren. Ook wordt er een nieuwe voertuigcategorie in de wet opgenomen: mobiele machines. Onder deze categorie vallen bijvoorbeeld bietenrooiers en graafmachines.
De aangekondigde wetswijzigingen hebben ook gevolgen voor de opleiding en de examens WRM Categorie T. Wij informeren u graag over de veranderingen bij deze examens.

Categorie T, fase 1a – Theorie van de rijtaak:

  • Vanaf 1 april 2021 worden er examenvragen gesteld over de nieuwe maximumsnelheid.
  • Vanaf 1 juli 2021 worden er examenvragen gesteld over de registratie- en kentekenplicht, keuringsplicht en mobiele machines.

Categorie T, fase 1b – Praktijkrit eigen rijvaardigheid:

  • Vanaf 1 april 2021 geldt tijdens de praktijkrit de nieuwe maximumsnelheid van 40km/uur. In de overgangsperiode t/m 31 maart 2021 wordt er nog met de oude maximumsnelheid (25km/uur) gereden.

Houd er ook rekening mee dat er vragen over de maximumsnelheid van landbouwtrekkers gesteld kunnen worden in het theorie-examen Categorie B, fase 1a. Ook hiervoor geldt dat er per 1 april 2021 vragen gesteld kunnen worden over de nieuwe maximumsnelheid van 40km/u.

Meer informatie over de aangekondigde wetswijzigingen vindt u in deze publicatie van het Staatsblad.